Labneh czy też tzw. Jogurt Grecki to po prostu mocno odsączony z wody zwykły jogurt. Jest to wymysł bliskowschodni, popularny m.in. wśród Beduinów, którzy właśnie używają nazwy Labneh – oni jogurt także suszą przez co przypomina nieco ser i zyskuje na trwałości, wówczas powstaje kashk. Wbrew pozorom w samej Grecji nie używa się jedynie jogurtu odsączanego.
Przepisy z jogurtem
Grecja
– Giarotlou / Yiaourtlou (Wieprzowina w sosie jogurtowo-pomidorowym)
– Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)
– Tzatziki (Sos jogurtowy)
Turcja
– Cacik (Sos jogurtowy)
– Çılbır (Jajko w koszulce z jogurtem)
– Hadari
– Kış Cacığı (Sos jogurtowy z marchwią)
– Tutmaç Çorbası (Zupa jogurtowa z soczewicą)
– Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi (Zupa jogurtowa)
Liban i Bliski Wschód
– Fattet Hummus (Ciecierzyca z pitą)
– Sherbet Khyar Bi Laban (Zupa / Sos jogurtowy z ogórkiem)
Francja
– Salpicon (Sałatka z szynką, kiełbasą i papryką)