Pierwotnie, w społeczności Sundajczyków zamieszkującej zachodnią i środkową Sumatrę Lalab, to było proste danie z młodych ziół oraz surowych warzyw (głównie liściastych). Ich smak był wzmacniany sosem Sambal Terasi. Z biegiem czasu ten rodzaj przystawki zrobił się popularny w całej Indonezji. Zmianie uległ skład warzyw, który stał się znacznie bogatszy, ale niezmienny pozostał sos.
Składniki:
– ogórek pokrojony w kostkę
– 200 gr kapusty pekińskiej posiekanej
– 200 gr fasoli zielonej oraz wężowej, pokrojonych na kwałki
– 150 młodych porwanych liści szpinaku
– 2 pomidory pokrojone na pół, a potem na osiem części
– garść liści bazylii tajskiej lub cytrynowej
– 100 gr bakłażanów groszkowych (ew. świeżego groszku zielonego)
– Sambal Terasi, ew. Sambal Oelek z dodatkiem pasty krewetkowej lub sosu rybnego
Przygotowanie:
- W rondlu zagotować wodę. Gdy będzie wrzeć blanszować około 3 minut fasolkę i bakłażany (ew. groszek).
- W misce wymieszać wszystkie składnik.
- Sałatkę nałożyć na talerze. Sambalu dodać wedle uznania.