Zapiekana lasagne to jeden z najbardziej klasycznych bolońskich sposobów na podawanie znanego tutejszego ragu alla bolognese. Nic jednak dziwnego sokoro to rodzaj makaronu charakterystyczny dla stolicy Emilii-Romagni. W gruncie rzeczy jest to jedna z odmian tutejszej zapiekanki makaronowej zwanej Pasticcio – w podobny sposób podaje się m.in. pierożki Pasticcio di tortellini
Składniki:
– kilka płatów lasasgne (około 200 gr)
– porcja ragu alla bolognese
– porcja beszamelu
– dwie garści tartego Parmezanu
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- Dno żaroodpornego naczynia wysmarować odrobiną beszamelu
- Ułożyć płaty lasagne (nie gotowane), na nie kilka łyżek sosu, nieco beszamelu i całość posypać serem.
- Całą czynność powtarzać, aż powstanie kilka warstw sosu i ciasta. Na samej górze warstwa beszamelu musi być najgrubsza.
- Całość oprószyć pieprzem i zapiekać około 20 – 30 minut, aż makaron wchłonie nieco sosu i zropi się miękki (można to sprawdzać wbijając wykałaczkę – jeśli wchodzi bez trudnu, lasagne jest gotowa).