Cykoria to obok brukselki narodowe warzywo Belgów. Zapiekanie ją pod beszamelem i serem to najpowszechniejszy sposób serwowania. Tak zapieczone cykorie zwykle podaje się ze Stoemp oraz jasnym pilsnerem lub białym winem, np. ze szczepu sauvignon
Składniki:
– 4 cykorie z usuniętymi gorzkimi piętkami
– 120 gr masła
– 0,5 l mleka
– 100 gr sera najlepiej Gruyere
– 4 plastry szynki gotowanej
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka posiekanej pietruszki
– szczypta starej gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
- W garnku rozpuścić 50 gr masła. Dodać cykorię, posypać je solą, pipeprzem i pietruszką. Dusić przez 20 minut.
- Z 50 gr masła oraz mąki i mleka przygotować beszamel. Zaprawić go pieprzem, solą i gałką muszkatułową. Wymieszać z 1/3 sera.
- Resztą masła wysmarować formę do pieczenia.
- Cykorie odsączyć i zawinąć w plastry szynki. Ułożyć je w formie. Polać beszamelem i posypać resztą sera.
- Piekarnik rozgrzać do 180 C. Całość zapiekać około 15 minut.