Małż Wenus / Vongole / Małż Dywanowy


Małż Wenus ma kilka aletrnatywnych nazw, w zależności od kraju. Są wśród nich: włoskie Vongole i Arsella, francuskie Clovisse i Palourde czy też brytyjski Clam – chociaż ta nazwa bardziej odnosi się do małża piaskowego. Urodzaj ten wynika z faktu, że w istocie jest to cała grupa Małży z charakterystyczną półokrągłą skorupką, często pokrytą dużą ilością rowków. Najbardziej klasyczny to Vongole Verace czyli „prawdziwe Vognole”. Pod tą Włosi ujednolicają dwa łacińskie gatunki Venerupis decussata i Ruditapes decussatus, które z kolei Brytyjczycy traktują je jako oddzielne Cross-cut carpet shell i Grooved carpet shell znane w Polsce pod dosłownie tłumaczoną nazwą Małży Dywanowych. Istnieje również szorstki Małż Wenus przez francuzów zwany Praire, który ma rowki ułożone wzdłuż krawędzi muszli.
Vongole występują dość powszechnie, ale najczęściej jada się je na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Popularnością cieszy się we Włoszech, zarówno na północy w Wenecji – tutaj serwuje się je w sosie Zuppa di Cozze a Vongole – jak i na południu: w Neapolu podaje się je z makaronem Linguine alla Vongole.

Przepisy z Małżami Wenus


Włochy

Linguine alla Vongole (Linguine z małżami wenus)
Zuppa di Cozze a Vongole (Małże w sosie)

Bałkany

Skoljke na Buzaru (Małże w sosie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych