Mangú (con) Los Tres Golpes (Dominikańskie śniadanie: puree z plantanów z dodatkami)


Mangú to narodowe śniadanie Dominikany, składające się z puree z gotowanych zielonych plantanów podawanego z marynowaną czerwoną cebulą czyli Escabeche de Cebolla. Potrawa ma korzenie w afrykańskiej tradycji kulinarnej, wywodzi się od Fufu – dania przywiezionego na Karaiby przez niewolników z Afryki Zachodniej. Podobnie jak Fufu, Mangú powstaje przez gotowanie i tłuczenie skrobiowych warzyw, jednak w wersji dominikańskiej używa się wyłącznie zielonych plantanów. Popularna legenda głosi, że sama nazwa Mangú sięga okupacji Dominikany przez USA (1916-1924) i pochodzi od okrzyku amerykańskiego żołnierza „Man, good!„, jaki z siebie wydał po spróbowaniu tego dania. Bardziej jednak prawdopodobne, że nazwa wywodzi się od kongijskiego słowa Mangusi, oznaczającego tłuczone warzywa.
Mangú najczęściej serwowany jest jako część Los Tres Golpes co znaczy trzy uderzenia. To pełna dominikańskie śniadanie składającego się także ze:
– smażonego ser Queso de Frito, zazwyczaj twardego, o wysokiej temperaturze topnienia
– smażonego dominikańskiego salami (Salami Frito), zupełnie innego od europejskiego salami, przede wszystkim zawierającego znacznie więcej wody i przez to lepiej nadającego się do smażenia
– jajka sadzonego (Huevos Fritos), najczęściej o chrupiących brzegach

Daniem podobnym do Mangú, a przy tym bardziej znany z karaibskiej kuchni jest Mofongo.

Składniki (4 porcje):

Mangú:
– 4 zielone plantany (bardzo twarde, bez żółtych plam) obrane i pokrojone na kawałki 2-3 cm
– 4 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
– 1 łyżeczka soli
Escabeche de Cebolla:
– ½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
– ¼ szklanki białego octu winnego
– ½ łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju roślinnego

Przepis:

  • Escabeche de Cebolla: cebulę wymiesza z octem i solą w małej misce. Pozostawić na 20-30 minut do marynowania
  • Mangú: plantany wrzucić do garnka z osoloną wodą (woda powinna przykryć plantany o 2-3 cm), gotować 20-25 minut aż będą miękkie i łatwo przebijane widelcem
  • Odcedzić plantany i przełożyć do dużej miski – zachowaj wodę z gotowania, będzie potrzebna do puree
  • Dodać masło tłuc tłuczkiem (może być do ziemniaków). Stopniowo dodawać wodę z gotowania (2-3 łyżki na raz) aż uzyska się gładką, kremową konsystencję – powinna przypominać gładkie puree ziemniaczane. Doprawić solą do smaku
  • Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu dodaj marynowaną cebulę z całym octem i smaż 3-5 minut aż cebula stanie się miękka.

Cebulę wykłada się na porcje puree z plantanów podlewając jeszcze z sosem z jej smażenia

Składniki na dodatki do Los Tres Golpes (opcjonalnie):

– 4 jajka
– 8 plastrów dominikańskiego salami
– 6 plastrów Queso de Freír (można go zastąpić np. Halloumi)
– Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Salami smażyć na suchej patelni lub oleju przez 2-3 minuty
  • Ser smażyć na oleju przez 1-2 minuty z każdej strony
  • Jajka sadzone smażyć na oleju

Dodatki serwować z Mangú oraz cząstkami lub plasterkami awokado

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych