Manzo Brasato to wyjątkowy prosty przepis na wołową pieczeń. Jest daniem piemonckim i widać w nim spore wpływy kuchni francuskiej, gdzie duszenie mięsa w winie jest jedną z podstawowych praktyk – tak jest m.in. w Wołowinie po Burgundzku czy Coq au vin. Nazwa dania wywodzi się od słowa brasa, które w dialekcie północnych Włoch oznacza węgiel. Idzie bowiem o to, że dawniej pieczeń przygotowywało się nie tylko stawiając garnek na rozżarzonych węglach, ale także przykrywając go gorącymi brykietami.
Druga popularna nazwa tego dania czyli Brasato al Barollo, odnosi się do jednego z najlepszych piemonckich win Barollo, w którym należy dusić wołowinę – wówczas przepis będzie najbardziej piemoncki z możliwych.
Składniki:
– 1,5 kg wołowiny na pieczeń
– marchew pokrojona w kostkę
– cebula pokrojona w kostkę
– łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki
– 2 liście laurowe
– kilka ziaren pieprzu
– mały kawałek kory cynamonowej
– butelka czerwonego półwytrawnego wina (najlepiej Barollo lub inne piemonckie wino ze szczepu Nebiollo)
– kieliszek Brandy
– 100 gr masła
Przygotowanie:
- Mięso umieścić w garnku, obłożyć warzywami, dodać pieprz, liście laurowe i cynamon. Całość zalać winem i odstawić na noc do lodówki.
- Mięso odsączyć i obsmażyć w rondlu ze wszystkich stron na maśle.
- Wino odsączyć i zalać nim wołowinę. Dusić ją na wolnym ogniu ok. 3 godzin, aż wino w większości odparuje i zrobi się gęsty sos.
- Mięso wyjąć i pokroić na kawałki.
- Sos przetrzeć, doprawić solą i pieprzem. Dodać winiaku, jeśli trzeba zredukować.
- Polać mięso sosem.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)