Maratelli to najpopularniejsza odmiana włoskiego ryżu typu Semifino. Wyhodowana została na progu I Wojny Światowej, we wschodniej części Piemontu, a jego ojcem chrzestnym był miejscowy rolnik Mario Maratelli. Ryż szybko zyskał uznanie w całych Włoszech – Maratelli został nawet odznaczony przez króla Wiktora Emanuela III – i szybko stał się jedną z popularniejszych odmian. Już przed II Wojną Światową stanowił 6 proc. wszystkich upraw.
Marateli jako Semifino ma ziarna mniej trwał niż odmiany Superfino, takie jak Arborio czy Carnaroli. Nie mniej także jego używa się do risotta (podobnie jak np. Vialone). Jest jednak bardzo uniwersalny, bo dodaje się go też do wszelkich zup, m.in. różnego rodzaju Minestrone.
Włoskie przepisy z ryżu
– Paniscia (Panissa) di Novara (Ryż z mięsem i warzywami)
– Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)
– Riso all’Isolana (Ryż z mięsem)
– Riso alla Pilota (Ryż z kiełbasą i boczkiem)
– Riso al Tastasal (Ryż z mielonym mięsem)
– Riso con la Fonduta (Ryż z fondutą)
– Risotto agli Asparagi (Risotto ze szparagami)
– Risotto al Barolo (Risotto z winem Barolo)
– Risotto al Salto (Risotto zapiekane)
– Risotto alla Cinque Terre (Risotto z pięciu miast)
– Risotto alla Maranese (Risotto z owocami morza)
– Risotto alla Milanese (Risotto z szafranem)
– Risotto alla Monzese (Risotto z surową kiełbasą)
– Risotto Nero (Czarne Risotto)
– Sartù di riso (Neapolitańskie ciasto ryżowe)
– Supli di Riso (Smażone krokiety ryżowe)
– Tortino di Riso alla Valdostana (Ciasto ryżowe z ozorem wołowwm)