Muhammara to najsłynniejszy paprykowy sos rodem z Syrii. Wywodzi się z Aleppo i oryginalnie do jego przygotowania używana była właśnie papryka odmiany Aleppo. Muhammara karierę zrobiła dość szybko na całym bliskim wschodzie – szczególnie na wybrzeżu lewantyńskim (na poniższym filmie przepis z Beirutu – a także dotarła do Turcji. Tutejsza jej adaptowana wersja nosi nazwę Acuka. Inna sprawa, że do Muhammary blisko jej prawie tak samo jak do bałkańskiego Ajvaru, który też przygotowuje się na bazie grillowanej papryki.
W przypadku Muhammary poza nią miksuje się przede wszystkim orzechy włoski, a w uboższej wersji także suchą bułkę – oba składniki zagęszczają sos. Do tego obowiązkowym dodatkiem jest oliwa i czosnek, często dodaje się kmin, sok z cytryny oraz melasę z granatów.
Zastosowanie tego sosu jest uniwersalne: do grillowanych mięs, ryb, pieczywa etc.
(Muhammerę zazwyczaj robi się z lekko ostrych papryk, takich jak Aleppo, poniżej pasta na bazie papryki słodkiej)