Oktapodi Xitado (gr. Χταπόδι ξυδάτο) czyli marynowana ośmiornica to popularna grecka przekąska trafiająca zazwyczaj do zestawu meze – coś jak grzybki marynowane w Polsce. To typowe danie kuchni domowej, nie ma więc jednego przepisu – w każdej rodzinie robi się je po swojemu. Tradycyjnie zwykło się je serwować w okresie postu.
W Podobny sposób można przygotować kalmary.
Składniki:
– 750 gr ośmiorniczek, dokładnie oczyszczonych lub tyle samo dużej, pokrojonych na kawałki
– pół szklanki octu winnego
– 3 liście laurowe
– 4 drobno posiekanych szalotek
– 2 łyżeczki posiekanego oregano
– skórka otarta z cytryny
– 2 łyżki soku z cytryny
– oliwa
Przygotowanie:
- Ośmiornice włożyć do garnka zalać wodą, dodać ocet winny i liście laurowe. Gotować ok. trzech kwadransów
- Przygotować marynatę z soku i skórki z cytryny, szalotek i oregano. Posolić i popieprzyć.
- Sosem zalać ośmiorniczki pokrojone wcześniej na małe kawałki. Marynować co najmniej parę godzin, a najlepiej odstawić na kilka dni.
- Przed podaniem, na patelni rozgrzać nieco oliwy. Przez 2 – 3 minuty dusić na niej ośmiorniczki razem z marynatą. Można je też jeść na zimno.