Tiropites czy też Tiropitakia to nic innego jak trójkątna pita, czyli paszteciki w kształcie trójkąta. Nazwę którą Turcy i większość świata odnosi do płaskiego chlebka, nadziewanego mięsem i warzywami, Grecy określają bowiem właśnie do swego rodzaju zapiekanych pierożków zawijanych w ciasto filo. Podstawę ich farszu tradycyjnie stanowi ser. Często jest jednak wzbogacany o takie dodatki jak np. szpinak – wówczas mamy już jednak do czynienia ze Spanakopita.
Składniki:
– 300 gr Fety
– 300 gr świeżej Mizithry (można ją zastąpić Ricottą)
– 4 jajka
– ciasto filo z pół kg mąki (osiem kwadratowych płatów)
– pół kostki posiekanego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- W misce wymieszać sery, jajka oraz doprawić jej pieprzem.
- Cztery płaty ciasto filo posmarować masłem, i każde przykryć drugą warstwą. Ciasto pokroić na cztery paski (relacja ich boków powinna wynosić 1 do 4)
- Sery nałożyć na paski ciasta i uformować z nich małe trójkąty: farsz należy położyć w lewym dolnym rogu paska i róg ten zawinąć (razem z farszem) w kierunku prawo-góra, tak aby uformować na końcu paska trójkącik z serem. Następnie trójkąt ten trzeba zawinąć do góry, później w kierunku lewo góra i znów do góry. Cały cykl powtórzyć raz jeszcze, tak że powstaną trójkąty faszerowane serem.
- Uformowane pierogi posmarować masłem i ułożyć na blasze do pieczenia.
- Tiropetes na 20 minut umieścić w piekarniku.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)