Olej z Orzechów Włoskich


Olej tłoczony z orzechów włoskich – wcześniej zazwyczaj suszonych lub prażonych – to europejska specjalność. Od czasu Renesanu był używany przez malarzy, dziś coraz popularniejszy jest w kuchni. Ceni się go za słodkawy aromat, stąd Olej z Orzechów Włoskich rzadko jest używany do smażenia – temperatura pozbawia go tej woni.
W samych Włoszech ceniony jest w Piemoncie, większą estymą cieszy się jednak we Francji. Najbardziej szlachetny z tutejszych produktów to L’huile Vierge de Noix, czyli swego rodzaju Extra Virign tłoczony z najlepszej jakości orzechów, często prażonych dla wzmocnienia aromatu. Ma też najwięcej Witaminy E. Durgi w kolejności L’huile de Noix Pure, czyli czysty olej stanowiący połączenie oleju Extra Virgin z tymi tłoczonymi na zimno i na gorąco. Najczęściej ten właśnie trafia do sklepów. L’huile de Noix Raffinée czyli olej rafinowany produkowany z orzechów uznanych za niejadalne. Po wyczyszczeniu jest już pozbawiony charakterystycznego aromatu, ale za to nadaje się do smażenia.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych