Orkinos Pilaki (Tuńczyk duszony)


Pilaki to powszechny w Turcji sposób przygotowywania potraw – w oliwie, pomidorach i cebuli dusi się przede wszystkim fasolę, ale także ryby, owoce morza i mięso. Pilaki z tuńczyka Orkinos Pilaki to z kolei specjalność Stambulskich barów zwanych Meyhane, gdzie serwuje się je na zimno jako zakąskę do Raki.
Analogiczną potrawę nazywaną Plaki, mają też Grecy – podobnie jak Turcy najczęściej stosują ją do fasoli, tzw. Gigantes Plaki, rzadziej do owoców morza – patrz Kalamari Plaki

Składniki:

– 800 gr tuńczyka, pokrojonego na niezbyt duże kawałki
– 2 ziemniaki, pokrojone na plasterki
– 2 marchewki, pokrojone na plasterki
– 2 pomidory drobno posiekane
cebula drobno posiekana
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– 100 ml oliwy
– 2 liście laurowe
– sok z połowy cytryny
– 4 łyżki siekanej pietruszki

Przygotowanie:

    • Tuńczyka oprószyć solą i pieprzem.
    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kilka minut podsmażyć na niej cebulę oraz czosnek.
    • Dodać ziemniaki, marchew, pomidory, liście laurowe i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć ok. 5 minut.
    • Dolać szklankę wody. Dusić około kwadransa.
    • Dodać tuńczyka i dusić około 3 minut.
    • Tuż przed końcem duszenia oprószyć pietruszką.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych