Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)

Labraks, którego często nazywa się okoniem morskim, to ryba hodowlana przede wszystkim w basenie morza Śródziemnego, która w ostatnich latach zrobiła sporą karierę na europejskich stołach. Popularny jest także w Turcji, szczególnie na wybrzeżu Morza Egejskiego – tutaj nazywany jest Levrek. Większość łowionych w Turcji okoni morskich trafia na eksport do Europy. Te które pozostają zwykle są grillowane lub zapiekane. Poniżej przepis na Fırında Levrek czyli pieczonego labraksa, wywodzący się z rybackiego miasteczka Karaburun położonego w okolicach Izmiru.

Składniki:

– 4 filety labraksa ew. innego okonia morskiego
cukinia posiekana na plasterki
– 2 ziemniaki posiekane na plasterki
pomidor pokrojony na plastry
– 100 gr półtwardego koziego sera typu Tulum Peynir (morze być także owczy, np. pecorino), startego
– 2 łyżeczki suszonej papryki
– 3 łyżki siekanego kopru
– 4 łyżki oliwy
Sos:
– 250 gr mąki
– 8 łyżek oliwy
– pół litra wody
– sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
    • Przygotować sos: mąkę wymieszać z oliwą i wodą. Dobrze wymieszać doprawiając sokiem z cytryny i solą.
    • Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć cukinię i ziemniaki. Podlać łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem.
    • Naczynie umieścić w piekarniku i zapiekać około kwadransa.
    • Cukinię i ziemniaki wyjąć z piekarnika. Zalać połową sosu. Zapiekać 5 minut.
    • Zapiekankę oprószyć serem. Zapiekać parę minut.
    • Wyjąć naczynie i na zapiekanych warzywach ułożyć rybne filety. Doprawić solą i pieprzem. Obłożyć koperkiem i plastrami pomidora. Polać resztą sosu i oprószyć papryką.
    • Całość zapiekać jeszcze 10 – 15 minut. Podając dobrze posypać jeszcze koperkiem i papryką.


(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych