Kaygan jest rodzajem tureckiego kukurydzianego omletu z anchovis. To danie charakterystyczne dla miast i rybackich wiosek wybrzeża Morza Czarnego. Szczególnie związane jest z położonym na wschodzie miastem Trabzon, znanym z produkcji Hamsi, czyli tureckiego anchovis. We współczesnej kuchni tureckiej Kayagana staje się już tylko pretekstem do przygotowania znacznie bogatszego w dodatki warzywne dania znacznie bardziej przypominającego włoską Frittatę, do którego nawet nie trzeba używać anchovis (film poniżej).
Składniki:
– 20 anchovis wyfiletowanych
– 8 jajek
– pół pęczka siekanej pietruszki
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Jajka roztrzepać w misce.
- Dodać pietruszkę i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Dodać anchovis i delikatnie wymieszać.
- Na dużej patelni roztopić masło.
- Wlać masę jajeczną, przykryć i smażyć na małym ogniu przez kwadrans. Parę minut przed końcem przewrócić na drugą stronę.
(Poniżej autorski przepis na Kayaganę w wykonaniu Sarkana Bozkurta. Popularny turecki kucharz znany jest z przywiązania do innowacji. Zamiast anchovis do swojego omletu dodaje więc ser, pastę pomidorową, a przede wszystkim warzywa: dymkę, zielone chili i szpinak. Poza tym jako bazę nie używa samych jaj, ale ciasto podobne do tego używanego przy smażeniu naleśników).