Kuzulu Pilav (Pilaw z jagnięciną)


Pilaw znany przede wszystkim jako danie Tureckie w gruncie rzeczy ma historię znacznie dłuższą niż sama Turcja. Wywodzi się od perskiej potrawy Pulao, o której wspominano już w historii Aleksandra Wielkiegoi jest to właśnie wspomnienie imperium Cyrusów, które do czasu macedońskich podbojów rozciągało się na tereny Azji Mniejszej. W kuchni tureckiej sposobów przygotowania pilawu jest wiele. Kuzulu Pilav, czyli w dosłownym tłumaczeniu pilaw z jagnięciną, to jedno z bardziej klasycznych dań. Dziś jest zwykle potrawą świąteczną, ale przez wieki było wręcz sztandarowym daniem Janczarów, elity wojskowej imperium Otomańskiego, których stać było na częste jadanie mięsa.

Składniki:

– łopatka jagnięca z kością (ok. 750 gr)
– 500 gr ryżu, opłukanego kilka razy
– 2 łyżki masła
– 2 pomidory, obrane i drobno posiekane

Przygotowanie:

    • Łopatkę wytrybować, a mięso pokroić na małe kawałki
    • Kość umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody, gotować około 1,5 godziny.
    • Na kwadrans przed końcem gotowania dodać także jagnięcinę.
    • W rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
    • Bulion z mięsem wlać do rondla z pomidorami. Całość gotować około kwadransa.
    • Dodać ryż i gotować około 20 minut, aż ryż będzie miękki.

 
W bogatszej wersji do każdej porcję Kuzul Pilav można dodać po jednym kotlecie jagnięcym podsmażonym na maśle.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych