Pilaw znany przede wszystkim jako danie Tureckie w gruncie rzeczy ma historię znacznie dłuższą niż sama Turcja. Wywodzi się od perskiej potrawy Pulao, o której wspominano już w historii Aleksandra Wielkiegoi jest to właśnie wspomnienie imperium Cyrusów, które do czasu macedońskich podbojów rozciągało się na tereny Azji Mniejszej. W kuchni tureckiej sposobów przygotowania pilawu jest wiele. Kuzulu Pilav, czyli w dosłownym tłumaczeniu pilaw z jagnięciną, to jedno z bardziej klasycznych dań. Dziś jest zwykle potrawą świąteczną, ale przez wieki było wręcz sztandarowym daniem Janczarów, elity wojskowej imperium Otomańskiego, których stać było na częste jadanie mięsa.
Składniki:
– łopatka jagnięca z kością (ok. 750 gr)
– 500 gr ryżu, opłukanego kilka razy
– 2 łyżki masła
– 2 pomidory, obrane i drobno posiekane
Przygotowanie:
- Łopatkę wytrybować, a mięso pokroić na małe kawałki
- Kość umieścić w garnku, zalać 1,5 l wody, gotować około 1,5 godziny.
- Na kwadrans przed końcem gotowania dodać także jagnięcinę.
- W rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
- Bulion z mięsem wlać do rondla z pomidorami. Całość gotować około kwadransa.
- Dodać ryż i gotować około 20 minut, aż ryż będzie miękki.
W bogatszej wersji do każdej porcję Kuzul Pilav można dodać po jednym kotlecie jagnięcym podsmażonym na maśle.