Dible popularne na tureckim wybrzeżu Morza Czarnego jest swego rodzaju pilawem. Jego alternatywna nazwa to zresztą Fasulye Pilavi czyli pilaw z fasolką – kluczowym składnikiem jest tu wszakże zielona fasolka szparagowa. To prosta potrawa, której istotą jest układanie warstwami kolejnych składników warzywnych. Stąd też przypuszcza się, że nazwa dania wywodzi się od tureckiego słowa dip, które można tłumaczyć jako baza.
Składniki:
– 200 gr ryżu dobrze wymytego (około 5 – 10 razy)
– 1 kg zielonej fasolki pokrojonej na małe kawałki
– 2 pomidory obrane ze skórki i posiekane
– cebula, drobno posiekana
– 4 łyżki masła
Przygotowanie:
-
- Pomidory i cebulę umieścić w misce. Doprawić solą i pieprzem. Całość delikatnie wymieszać.
- W rondlu roztopić połowę masła.
- Na dnie ułożyć kolejne warstwy warzyw: połowę mieszanki pomidorów i cebuli, na nich połowę fasoli, resztę pomidorów oraz cebuli i znów fasolę.
- Posolić, popieprzyć i poddusić 5 minut.
- Na wierzchu posypać ryż i zalać wodą, tak aby przykryła całość. Gotować około kwadransa, aż ryż będzie miękki.
- Resztę masła roztopić i polać ryż. Podawać od razu.