Sposobów na zapiekanie łososia Norwegowie mają dziesiątki. Jedni przed wsadzeniem do piekarnika smarują go sosem miodowo-musztardowym i posypują orzechami (Skandynawowie lubią jeść ryby na słodko). Coraz częściej zapieka się go także w folii z warzywami i ziołami (selerem, porem, marchwią, czosnkiem, tymiankiem), którymi nadziewa się rybę albo w porcjach z kawałkami łososia zawija w oddzielne paczuszki (można jeszcze dodać octu balsamicznego). Najbardziej klasyczny Ovnsbakt Laks jest jednak zapiekany saute, tylko z dodatkiem cytryny i ewentualnie śmietany.
Składniki:
– 800 gr łososia, filet bez skóry
– 2 cytryny
– 200 ml śmietany
– 2 łyżki pietruszki siekanej
– łyżka masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
- Z jednej z cytryn zetrzeć skórkę
- Rybę pokroić na osiem kawałków i posolić z obu stron.
- W wysmarowanej masłem brytwannę i ułożyć obok siebie kawałki ryby.
- Skropić łososia sokiem z cytryny ze startą skórką. Drugą cytrynę pokroić w plastry i poprzetykać je pomiędzy kawałki łososia.
- Wierzch ryby oprószyć startą skórką z cytryny oraz pietruszką. Na każdy kawałek nałożyć łyżkę śmietany.
- Łososia zapiekać około kwadransa.
/Fot: Camilo Rueda López//