Gulasz jagnięcy z kapustą od stuleci był specjalnością zachodniej Norwegii, gdzie prowadzono wypas owiec (Får i Kål oznacza po prostu jagnięcinę w kapuście). W XX wieku ta prosta potrawa stała się jednak na tyle popularna w całym kraju, że w latach 70-tych w radiowym plebiscycie Fårikål został wybrany narodowym daniem Norwegów. W ostatni czwartek września każdego roku ma on nawet własne święto Fårikål Feast ustanowione całkiem niedawno, w 2009 roku.
Poniżej przepis w wariancie popularnym na Północy kraju – tak przygotowaną potrawę podaje się z ziemniakami. Bardziej na południu, w Bergen np. danie jest bogatsze o dodatek kalarepy, a ziemniaki gotuje razem z pozostałymi składnikami.
Składniki:
– 1 kg jagnięciny (może być z kośćmi) pokrojonej na kawałki
– główka kapusty posiekana
– pół l wody
– 1,5 łyżeczki ziaren pieprzu
Przygotowanie:
- W wysokim garnku układać na przemian mięso i kapustę.
- Całość zalać wodą, posolić i dusić na małym ogniu około 2 godzin.
(Poniżej znacznie bogatszy od klasycznego przepis na Fårikål, gdzie kapustę zastąpiono brukselką, a do tego dodano cebuli, koncentratu pomidorowego oraz tymianku i kminu)