Palmito Guisado to potrawa z Dominikany bazująca na sercach palmowych duszonych w sosie pomidorowym z warzywami. Popularna jest głównie w Santo Domingo i większych miastach. Samo palmito to hiszpańska nazwa centralnej części pnia palmy, z której wyrastają liście, zwana właśnie sercem palmowym. W tradycyjnej dominikańskiej kuchni używano serc z endemicznej Palma Real (łac. Roystonea hispaniolana), ale jej pozyskiwanie zostało zakazane, ponieważ zabija drzewo i niszczy siedlisko narodowego ptaka Dominikany – Cigua Palmera. Obecnie używa się komercyjnie hodowanych odmian serc palmowych najczęściej pakownych w puszki. Mają delikatny smak przypominający karczochy, z lekko chrupką strukturą na zewnątrz i miękkim, kremowym wnętrzem. Palmito Guisado z zasady jest gulaszem wegetariańskim, niekiedy dodaje się jednak wędzoną szynkę lub boczek. Podaje się je z ryżem oraz smażonymi plantanami.


