Phat Kra Phao (Święta bazylia smażona z mielonym mięsem)


Kra Phao to odmiana bazylii nazywanej świętą, ze względu na rytualny charakter jaki ma w Indiach. Tajowie używają jej raczej do jedzenia, chociaż jest tu o wiele mniej popularna niż tzw. tajska bazylia – obie różnią się nieco aromatem, pierwsza z nich jest bardziej korzenna, goździkowa, a druga nieco anyżkowa. Phat Kra Phao to najpopularniejsze danie smażone bazujące na świętej bazylii. Towarzyszy jej siekane bądź mielone mięso dowolnego rodzaju. Od tego jakiego się używa zależy oczywiście nazwa dania: Phat Kra Phao Mu (wieprzowina) Phat Kra Phao Nuea (wołowina), Phat Kra Phao Kai (kurczak), Phat Kra Phao Gung (krewetki).
Do przygotowania tego dania święta bazylia jest oczywiście wskazana, ale nie niezbędne – można np. użyć zwykłej bazylii i pół rozgniecionego goździka dla uzyskania aromatu. Można też użyć tajskiej bazylii, wówczas otrzymamy Phat Bai Horapa.

Składniki:

– pół kg mielonego mięsa
– dwie garści posiekanej bazylii świętej (ew. tajskiej lub pospolitej)
– łyżka czerwonej pasty curry
– 3 ząbki czosnku posiekanego
– 3 szalotki drobno posiekane
– 2 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki mleka kokosowego
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Sos rybny wymieszać z mlekiem kokosowym i cukrem.
    • W woku rozgrzać olej i dodać pastę curry. Smażyć chwilę, aż zacznie wydobywać się aromat z pasty
    • Dodać czosnek oraz szalotkę. Smażyć jeszcze minutę.
    • Do woka dodać mięso i smażyć około 3 minut.
    • Całość zalać mieszanką sosu z mlekiem i cukrem.
    • Po kolejnych 3 minutach smażenia dodać liście bazylii.
    • Smażyć chwilę intensywnie mieszając i podawać.

 
Phad Kra Phao serwuje się z takimi klasycznymi dodatkami jak sos Phrik Nam Pla, ale także z jajkiem sadzonym, czy świeżymi warzywami takimi jak ogórek lub pomidor.

(Poniżej przepis na Phat Kra Phao Kai z kurczaka, z dodatkiem sadzonego jajka)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych