Boczek to dość częsty dodatek do tajskich dań. Zwykle smaży się go lub piecze. Najpopularniejszy jest Mu Krop – najpierw gotowany, a później smażony. Nie mniej ceniony jest Mu Waan, karmelizowany w cukrze palmowym.
Składniki:
– 350 gr boczku
– 100 ml sosu sojowego
– 6 łyżek cukru palmowego
– 3 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Boczek marynować w sosie sojowym około 2 doby.
- Zagotować wodę w parowników i dusić go na parze przez około 20 minut.
- Boczek obstawić na 10 minut.
- Pokroić na kawałki
- Na patelni rozgrzać olej i dodać cukier, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować.
- Dodać sos rybny i wodę. Wymieszać.
- Dodać boczek i dobrze obtoczyć w płynie. Dusić, aż płyn oblepi mięso i odparuje.