Smażone metodą stir-and-fry Phad Khana Mu Krop to efekt wpływów jakie w tajskiej kuchni wywarli chińscy emigranci. Sprowadzony przez nich chińskie brokuły (Krop) łączą się intensywnym smakiem smażonego boczku Mu Krop. O popularności w Bangkoku tego prostego dania stanowi właśnie nadanie wyrazistego smaku łagodnym i zdrowym brokułom.
W przepisie tym tajski Mu Krop, można zastąpić polskim boczkiem dobrze upieczonym ew. uwędzonym. Trudniej będzie z brokułami, który nie przypominają tych polskich, a raczej włoską rzepę brokułową. Z braku tego zamiennika można użyć połączonych liści szpinaku i pół szklanki różyczek brokuła.
Składniki:
– pół kg brokułów chiński (ew. rzepy brokułowej lub mieszanki szpinaku z różyczkami brokuła) pokrojonych w 4 cm kawałki
– 250 gr boczku (najlepiej Mu Krop), pokrojonego w słupki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– drobno posiekana papryczka chili (opcjonalnie)
– 50 ml wody
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- W woku rozgrzać olej na dużym ogniu.
- Przez około 30 sekund przesmażyć czosnek z boczkiem.
- Dodać brokuły i smażyć aż zmiękną.
- Dodać sos ostrygowy i chili, a po chwili dolać wody.
- Całość jeszcze chwilę smażyć i od razu podawać.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)