Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)


Nie ma bardziej charakterystycznego makaronu Toskańskiego niż Pici. Ten z kolei najlepiej pasuje do dziczyzny – to specjalność leśnego regionu Marmmana. Stąd Pici najchętniej łączony jest z sosem z zająca. W warunkach miejskich można go zastąpić królikiem – sos z królika czyli Sugo di Lepre to zresztą jeden z klasyków włoskiej kuchni. Używa się go nie tylko w Toskanii do Pici, ale także w Emilii Romagni do Pappardelle. Równie dobrze pasuje do niego zresztą bardziej popularne Taglialtelle.

Składniki:

– pół kg Pici (ewentualnie np. Papardelle lub Tagliatelle)
– pół zająca lub królika
– puszka pomidorów posiekanych
– 100 gr boczku, posiekanego w kostkę
cebula, posiekana
marchew, pokrojona w plasterki
– 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 liście laurowe
– pół litra czerwonego wina
oliwa

Przygotowanie:

    • Z warzyw (z wyjątkiem pomidorów), ziół i wina przygotować marynatę
    • Zająca umieścić w ceramicznej misce, zalać marynatą i odstawić na noc do lodówki
    • Następnego dnia z marynaty wyjąć warzywa, boczek oraz czosnek. Wszystko jeszcze raz drobno przesiekać i uzmażyć na oliwie.
    • Królika podzielić na kilka kawałków i dodać do smażenia.
    • Całość dusić sukcesywnie podlewając winem z marynaty, aż całkiem odparuje.
    • Na koniec dodać pomidory. Posolić, popieprzyć, przykryć i dusić na małym ogniu około półtorej godziny.
    • Kiedy mięso będzie miękkie wyjąć je z sosu oddzielić od kości i posiekać.
    • Królika spowrotem dodać do sosu, który wcześniej można zmiksować lub przetrzeć przez sito.
    • Sos połączyć z ugotowany makaronem i krótko poddusić.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych