Pineau des Charentes


Wieść niesienie, że ten aperitif jest dzieckiem pomyłki. Pewien destylator Cognacu przez pomyłkę lekko sfermentowany moszcz winny do beczki w której znajdowało się nieco brandy. Niefortunną beczkę odstawił, aby o niej zapomnieć. Kiedy jednak po kilku latach faktycznie nie pamiętał już o swojej pomyłce, dla sprawdzenia zawartości odpieczętował beczkę z pomieszanym alkoholem. I tak zachwycił się swoim Pineau – określenie Charentes otrzymał od rejonu pochodzenia. Dziś jest ono objęte ochroną regionalną AOC, a robi się zarówno w wersji białej, jak i czerwonej, w zależności od tego jakiego wina się używa. O tym na ile dobry jest to pomysł, że ten sam sposób mieszania alkoholi stosują konkurenci z Armangnac robiąc Floc oraz winiarze z Szampanii i Burgundii, gdzie powstaje Ratafia, a nawet normandzcy producenci Cydru i Calvadosu, którzy zaczęli robić także zbliżone nawet nazwą Pommeau.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych