Pljeskavica (Grillowany kotlet)


Pljeskavica jest tak popularna na całych Bałkanach, że tradycję jej przygotowania trudno przypisać jednej tylko kuchni. Najsilniejsze przywiązanie do tego dużego, płaskiego grillowanego kotleta mielonego tkwi jednak w Serbii. Jako produkt narodowy Serbowie zastrzegli nawet swoją Leskovačką Pljeskavicę związaną z leżącym na południu kraju miejscem Leskovac. Ten wariant nie tylko że jest ostry to zwykle robiony na bazie siekanego mięsa z łopatki wołowej, wzbogaconej dodatkiem wieprzowej karkówki – do Pljeskavicy używa się jeszcze także baraniego mostku. Samych wariantów Pljeskavicy jest zresztą znacznie więcej. W Bośni robi się ją wyłącznie z wołowiny, a do tzw. Hajdučkiej Pljeskavicy (zbójnickiej) dodaje się też wędzoną wieprzowinę. Na południu w Kosowie i Macedonii serwuje się tzw. Šarską Pljeskavicę (wywdzoącą się z leżących tu Gór Szarskich) w której do mięsa dodaje się sera typu Kaszkawał, a niekiedy także grzyby – z serem przyrządza się także bardzo popularną na całych Bałkanach Gurmanską Pljeskavicę. Jest zresztą też Makedonska Pljeskavica popularna z kolei nie w Macedonii ale w Bułgarii, gdzie kotlet nadziewa się pastą pomidorową.
Poniżej przepis na Leskovačką Pljeskavicę (dla złagodzenia smaku można zrezygnować z części dodatków do mięsa)

Składniki:

– 800 gr siekanej lub mielonej wołowiny (najlepiej łopatka)
– 400 gr siekanej lub mielonej karkówki wieprzowej mielonej
– 500 gr cebuli drobno posiekanej (np. w malakserze)
– 10 ząbków czosnku posiekanych, startych lub zgniecionych
– 7 ostrych papryczek, drobno posiekanych

Przygotowanie:

    • Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i wyrobić na jednolita masę.
    • Mięso na parę godzin wstawić do lodówki.
    • Po wyjęciu formować z niego duże, płaskie kotlety co najmniej wielkości dłoni.
    • Piec na grillu (ew. patelni grillowej) z każdej stronie po parę minut, aż się zrumienią.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych