Orzechy Pekanowe (Pollo en Adobo de Nuez)


Orzechy Pekanowe to owoce drzewa zwanego Orzesznikiem Jadalnym lub Orzesznikiem Pekanowatym (łac. Carya illinoinensis). Wywodzą się z Ameryki Północnej i właśnie w USA (ok. 90 proc. światowej produkcji) są najpopularniejszy – nazwa pecan w języku algonkińskim, używanym przez tutejszych Indian oznaczała: orzech którego można rozłupać kamieniem.
Tłuste orzechy Pakanowe zarówno wyglądem, smakiem jak i zastosowaniem podobne są do Orzechów Włoskich (tyle że nieco słodsze). W USA, szczególnie na południu, są składnikiem placków pekanowych, a w Nowym Orleanie nadziewa się nimi praliny. W sąsiednim Meksyku orzechami pekanowymi zagęszcza mięsne sosy takie jak kwaśne adobo (na filmie poniżej przepis na Pollo en Adobo de Nuez, czyli kurczaka w sosie chili z pekanami)
Drzewo Pekanowca używane jest również używane do wędzenia mięsa.

Składniki:

– 6 udek z kurczaka (tzw. pałki)
– 2 chili Ancho
– 200 gr orzechów pekanowych
– pół litra bulionu z kurczaka
pomidor, pokrojony na duże kawałki
cebula,
– 2 ząbki czosnku
– 1 goździk
– pół łyżeczki cynamonu
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • W garnku umieścić kurczaka, zalać wodą, dodać połówkę cebuli doprawić solą i pieprzem. Zagotować i gotować ok. pół godziny, aż mięso będzie miękkie.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju i z obu stron podsmażyć na nim rozciętą i wypestkowaną chili Ancho
  • Zdjąć chili i na tym samym oleju podsmażyć drugą połówkę cebuli grubo pokrojonej, pomidory oraz ząbki czosnku
  • Na mniejszej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju i podprażyć orzechy pekanowe aż nieco zrumienią
  • Chili (razem z wodą z namaczania), cebulę, czosnek, pomidor, orzechy pekanowe, cynamon oraz goździk umieścić w malakserze, zalać bulionu i zmiksować (ew. doprawić solą)
  • W rondlu rozgrzać przygotowaną pastę, dodać resztę bulionu umieścić w niej udka kurczaka i całość dusić kilka minut

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych