Sałata Głowiasta (łac. Lactuca sativa L. var. capitata) to najpopularniejsza sałata nie tylko w Polsce, ale i całej Europie. Jest odmianą Sałaty Siewnej i występuje w wielu wariantach (m.in. Boston, Bibb, Buttercrunch, and Tom Thumb). W Polsce najbardziej popularne są jej dwa rodzaje:
– Sałata Lodowa (Sałata Krucha) o liściach, twardych, pofałdowanych i zwiniętych w główkę podobną do kapusty. Ma mało wyrazisty smak, ale jej chrupka. Szczególnie lubiana jest w USA, gdzie spopularyzował ją m.in. McDonald.
– Sałata Masłowa o liściach miękkich i delikatnych, zwiniętych w luźną główkę.
(Krótka lekcja poglądowa, jak szybko rozebrać sałatę lodową)
Przepisy z sałatą
Francja
– Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową
– Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)
Liban
– Fattoush (Pita z warzywami)
– Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)