Sarciado (rzadziej Sarshiado) w dominującym na Filipinach języku Tagalog znaczy mniej więcej: duszone w gęstym sosie. W szczególności chodzi tu sos pomidorowy. W ten sposób traktowane są zazwyczaj ryby: tak powstaje Sarciadong Isda. To popularne, szybkie danie, które można znaleźć w ulicznych garkuchniach. Przed dodaniem ryby do sosu zwykle jest podsmażana. Na koniec dodaje się jajka (chociaż nie jest to konieczne), które dodatkowo spajają całą potrawę.
Składniki:
– 1 kg filetów z tilapii, dorsza, soli, ryby maślanej lub innej białej ryby
– 3 pomidory, pokrojone na nieduże kawałki
– 3 cebule, pocięte w piórka
– 2 ząbki czosnku
– 3 jajka, rozkłócone jak na omlet
– posiekana dymka
– 2 łyżki sosu rybnego
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać połowę olej, rybę oprószyć solą i obsmażyć na patelni z każdej strony po 2 minuty.
- Z patelni zdjąć rybę dodać resztę oleju oraz cebulę i czosnek. Zeszklić je i dodać pomidory.
- Całość dusić kwadrans, dolać sos rybny, pieprz i około szklanki wody.
- Gdy sos znów zacznie się gotować, włożyć do niego rybę, przykryć i dusić około dwóch minut.
- Na patelnie wlać rozkłócone jajka, delikatnie wymieszać z sosem i nadal dusić pod przykryciem
- Gdy jajka się zetną danie zdjąć z ognie i wyłożyć na talerze.