Adobo to filipiński sposób na przygotowanie różnego rodzaju mięs. Najczęściej jest to kurczak, ale w rzeczywistości panuje tu spora dowolność. Istotny jest bowiem nie główny składnika, ale sposób jego przygotowania: sos bazujący na occie. W podobny sposób przygotowuje się rybę – w powyższym przepisie na Galunggong Adobo jest to makrela, która po filipińsku nazywa się właśnie galunggong. W tym wariancie Adobo szczególnie uwidaczniają się europejskie korzenie potrawy, związane z metodą na konserwację ryb: w kuchni Włoch podobnym konceptem jest liguryjskie Scabeggio i dania mu pokrewne.
W tym przepisie makrela to klasyk, ale można użyć też innych ryb.
Składniki:
– 1 kg makreli lub innych ryb w całość, ale wypatroszonych
– 2 cm imbiru, posiekanego na plasterki
– 2 ząbki czosnku, posiekanego
– 3 łyżki octu ryżowego
– 200 ml wody
– 4 listki laurowe
– 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
– łyżka ziaren pieprzu
– 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Rybę obtoczyć w soli, także wewnątrz i umieścić w garnku.
- Zalać ją wodą oraz sosem sojowy i zagotować.
- Dodać czosnek, imbir, pieprz i liście laurowe. Gotować bez przykrycia 5 minut.
- Dolać octu, zmniejszyć ogień i wolno gotować jeszcze kwadrans, aż większość płynu odparuje.
- Rybę podawać z białym ryżem.