
Składniki
- wieprzowy schab środkowy (4 cm na osobę)
- świeży rozmaryn (tyle, aby obłożyć gałązkami cały schab)
- sól, pieprz, oliwa
- całe główki czosnku
- sok pomarańczowy
- białe wino
Przygotowanie
Dokładnie oczyszczony schab natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć całymi gałązkami rozmarynu i obwiązać sznurkiem, można przygotować poprzedniego dnia i zostawić na noc w lodówce. Główki czosnku przeciąć poziomo na pół. Na patelni z rozgrzaną oliwą obsmażyć mięso z każdej strony oraz zrumienić połówki czosnku od strony rozcięcia. Wstawić razem do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze ok.180 C ok. 20-30 minut na 0,5 kg mięsa, w czasie pieczenia podlewać sokiem, winem, rosołem lub wodą. Po upieczeniu wyjąć i odstawić na 10-15 minut, by soki równomiernie rozeszły się wewnątrz mięsa. Podawać z upieczonymi ząbkami czosnku.