Sup Kambing to zupa bardzo popularna wśród sprzedawców ulicznego jedzenia zarówno w Malezji oraz Singapurze, jak i części Indonezji (m.in. na Jawie). To danie przypisywane mieszkającym tutaj Hindusom, którzy z ojczyzny przywieźli zwyczaj jadania, mało popularnej na dalekim wschodzie jagnięciny (w Indiach nie ma jednak odpowiednika dla tej zupy). Niekiedy w przepisie mięso owcy zastępują mięsem kozy.
Zobacz: Sup Ayam
Składniki:
– 750 gr łopatki jagnięcej pokrojonej jak na gulasz
– 5 cm imbiru drobno posiekanego
– 6 – 8 ząbków czosnku, drobno posiekanego
– cebula posiekana w półplasterki
– łyżka ziaren kolendry
– łyżeczka ziaren kopru włoskiego
– łyżeczka ziaren kminu
– pół łyżeczki kurkumy
– łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
– 2,5 litra wody
– pół łyżki oleju
– por, posiekany
– 5 ziaren kardamonu, zmiażdżonych
– 3 gwiazdki anyżu gwiazdkowego
– laska cynamonu
– łyżeczka sosu sojowego
– 3 pomidory grubo posiekane
– garść liści kolendry, posiekanej
– 4 szalotki posiekane i mocno zrumienione na maśle
Przygotowanie:
-
- Ziarna kolendry, kopru, kminu i piperzu lekko uprażyć na suchej patelni. Zmielić je w moździerzu.
- W moździerzu utrzeć też czosnek z imbirem. Połączyć z prażonymi przyprawami i kurkumą.
- Mięso zapeklować w przygotowanej wcześniej mieszance przyprawowej z dodatkiem cebuli. Marynować kilka godzin, najlepiej całą noc.
- Mięso umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Gotować około 3 – 5 godziny, uzupełniając odparowaną wodę.
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim pora z dodatkiem kardamonu, anyżu gwiazdkowego oraz cynamonu. Smażyć około 5 minut.
- Pora z przyprawami dodać do ugotowanej zupy. Całość gotować jeszcze kwadrans.
- Tuż przed końcem gotowania dodać pomidora.
- Serwować posypane kolendrą i szalotkami.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)