Sürk (ew. Sülk) to ostry ser popularny w południwo-wschodniej Turcji i krajach arabskich – tutaj znany jest jako Shanklish. Turcy przygotowują go zwykle na bazie świeżego sera Çökelek, do którego dodaje się rozmaite przyprawy (istnieje nawet gotowa mieszanka przyprawowa Sürk). Sürk to specjalność Antiochii i całej prowincji Hatay.
Poniżej przykładowy zestaw składników mieszanki przyprawowej Sürk:
– mała cebula drobno posiekana
– 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
– łyżeczka kminku, zmielonego
– łyżeczka ziela angielskiego, zmielonego
– łyżeczka cynamonu mielonego
– łyżka suszonej mięty
– łyżeczka suszonego tymianku
– łyżeczka ostrej suszonej papryki
– łyżeczka mielonego pieprzu
– sól do smaku, wedle uznania
Sposób przygotowania: mieszankę przyprawową połączyć z – 1 – 2 kg świeżego serka Çökelek (może być też Ricotta, a ostatecznie dowolny biały ser) i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany serek formuje się w mocno zbite kulki (najlepiej zawinąć go w gazę lub muślinową chustę i nieco skręcić materiał) i odstawia na ok. 3 dni do zmacerowania. Później kroi się go na plastry.