Tlayuda to jeden z meksykańskich sposobów na przygotowanie dania z tortilli. Zasadniczo podobna jest do bardziej znanej Tostady, to jednak danie regionalne związane ze stanem Oaxaca. Również tutaj bazą jest podpieczona na chrupko Tortilla z ułożonymi na wierzch dodatkami. W tym wypadku placek jest jednak nie tylko cienki, ale dość duży – wielkości pizzy (niekiedy nazywana jest nawet meksykańską pizzą). Jeśli chodzi o dodatki, to panuje spora dowolność – Meksykanie Tlayudę serwują nawet z prażonymi świerszczami.
Poniżej przykładowy zestaw dodatków.
Sposób przygotowania: Tortillę podpiec parę minut na suchej patelni, po czym posmarować fasolą, ułożyć kawałki mięsa, a na to warzywa, ser, kwaśna śmietana, kolendra, chili i salsa.
Składniki: tortille, odsmażana fasola, dowolne meksykańskie mięso dzielone na strzępki (np. Barbacoa lub Carnitas), sałata rzymska posiekana w paski, pomidory posiekane, awokado pokrojone, starty ser Oaxaca (lub podobny), kwaśna śmietana (może być zwyczajna z dodatkiem jogurtu), siekana kolendra, pokrojone chili i dowolna salsa.