Trucha a la Navarra to tradycyjny sposób na przygotowanie pstrąga stosowany w kuchni Nawarry. Jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań tego regionu, które rozprzestrzeniło się po całej Hiszpanii. Wspominał o nim już średniowieczny Codex Calixtinus, a szczególnego rozgłosu nadał mu Ernest Hemingway opisując tę potrawę podczas swojej wizyty w Pampelunie.
Przepis jest bardzo prosty: Świeżą wyfiletowaną i posoloną rybę faszeruje się plastrami szynki Serrano (2 – 3 na każdą – można ją spiąć wykałaczkami), a następnie panieruje w mące i smaży na oliwie do uzyskania złotobrązowej, chrupiącej skórki (około 2 – 4 minuty z każdej strony). Na pozostałej po smażeniu oliwie podsmaża się posiekany czosnek (1 – 2 ząbki), z garścią siekanej pietruszki i na koniec całość zakrapia sokiem z cytryny (całej). Takim sosem podlewa się rybę. W niektórych wariantach rybę po krótkim smażeniu można jeszcze zapiec w piekarniku z dodatkiem tak przygotowanego sosu
Usmażonego pstrąga podaje się z pieczonymi ziemniakami (patatas panadera) lub frytkami i delikatną sałatką.


