Trybula


Trybula Ogrodowa (łac. Anthriscus Cerefolium) nazywana jest niekiedy Francuską Pietruszką. Chociaż bowiem wywodzi się ze środkowego wschodu, Rosji i Kaukazu, największą karierę zrobiła właśnie we Francji (ceniona jest także w Belgii, gdzie trafia do węgorza w zielonym sosie Anguilles au Vert, oraz na Wyspach Brytyjskich). Podobna do pietruszki znalazła zastosowanie w zupach, sałatkach oraz potraw z jaj i serów (a także masła). W południowej Francji dodaje się ją również do drobiu, owoców morza oraz warzyw, a także jako aromat likierów czy też octów, ale przede wszystkim wzbogaca smak sosów – jest  składnikiem Sosu Berneńskiego oraz Sauce Gribiche. Najważniejsze aby dodawać ją pod koniec przygotowania potraw, bo liście szybko tracą aromat.
Zastosowanie w kuchni znalazła także jej krewniaczka Trybula Lśniąca (łac. Anthriscus nitida) o charakterystycznym smaku, który stanowi połączenie kminu z anyżem. Dziś jest ona jednak już dość rzadko spotykana.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych