Zupa jogurtowa to specjalność kuchni tureckiej – najbardziej znana jest Yayla Corbasi. Do przygotowania Tutmaç Çorbası także używa się jogurtu, głównym motywem smakowym jest jednak zielona soczewica, która stanowi bazę smakową – w bogatszych wersjach dodaje się także pulpeciki z mielonej jagnięciny. W ogóle sposobów jej przygotowania jest dość sporo. Stałym elementem jest dodatek makaronu, najczęściej domowych mięsistych nitek Erişte.
Składniki:
– 150 gr zielonej soczewicy
– 150 gr domowego makaronu w kształcie pociętych nitek – podobnego do Erişte
– 200 mln jogurtu
– żółtko
– łyżka mąki
– łyżka suszonej mięty
– łyżka masła
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotować do miękkości. Odcedzić i zalać 1 litrem wody. Posolić i zagotować.
- Dodać makaron. Gotować ok. 3 – 4 minuty.
- W międzyczasie wymieszać mąkę z żółtkiem i jogurtem.
- Gdy sos jogurtowy zyska jednolitą konsystencję przez sitko przetrzeć go do gotującej się zupy.
- Zupę zamieszać i jednocześnie na małej patelni rozgrzać masło i parę minut podsmażyć na nim miętę.
- Miętę z masłem dodać do zupy. Jeszcze raz zamieszać i rozlać do misek.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w wersji tureckojęzycznej)