Sałata Rzymska


Sałata Rzymska (łac. Lactuca sativa L. var. longifolia Lam.) to odmiana Sałaty Siewnej wywodzącej się ponoć z greckiej wyspy Cos – stąd też jej alternatywna nazwa Sałata Cos (ang. cos lettuce). Według alternatywnej teorii nazwa ta pochodzi od arabskiego określenia sałaty, czyli khus, i to właśnie zza Morza Śródziemnego miała ona trafić – przez Rzym – do Europy. Sałata rzymska na długie i mięsiste liście. Do dziś chętnie używana jest na Bliskim Wschodzie – podają ją nawet Żydzi w czasie Kolacji Sederowej, jako „gorzkie zioło” przypominające o egipskiej niewoli – ale przede wszystkim jest składnikiem wielu sałatek świata zachodniego – m.in. Sałatki Cezar. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, iż inaczej niż inne sałaty bez problemu można ją podgrzewać, a nawet mrozić.




Przepisy z sałatą


Francja

Salade Les Deux Magots (Sałata z kurczakiem i fasolką szparagową
Salad Niçoise (Sałatka Nicejska)

Grecja

Magirits (Wielkanocna zupa z podrobami)

Liban

Fattoush (Pita z warzywami)
Salatah Lebanieh (Sałatka libańska)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych