Shorba al-Adas (Zupa z soczewicy)


Shorba al-Adas to bardzo prosta zupa, na bliskim wschodzie znana od bardzo, bardzo dawna. Wspomina o niej już stary testament – syn Izaaka, Ezaw zmęczony po całodziennej pracy, właśnie za miskę zupy z soczewicy oddał swoje prawo pierworodnego podstępnemu Jakubowi. Wiek przysporzył jej także bardzo wiele wersji: w niektórych soczewicę mieli się na puree, stosuje się różne zestawy przypraw takich jak kmin czy mięta, a niekiedy zaciąga się jogurtem aby była bardziej kremowa. Co więcej zupa funkcjonuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.

Składniki:

– 450 gr czerwonej soczewicy
– 2 litry bulionu drobiowego
– dwie cebule drobno posiekane
– 2 łyżeczki kminu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 150 ml jogurtu

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu podgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej cebulę.
    • Dodać kmin i chwilę jeszcze podsmażać. Następnie wsypać soczewicę i całość zalać bulionem.
    • Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę.
    • Ciecierzycę zmiksować blenderem i zaprawić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
    • Zupę jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Na koniec zaciągnąć jogurtem.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.