Połączenie jogurtu z ogórkiem zazwyczaj kojarzy się z greckim Tzatziki czy też tureckim Cacik. Na bliskim wschodzie sos ten robi się także w wersji na tyle rzadkiej, że powstaje zupa. Tak jest właśnie w przypadku libańskiej Sherbet Khyar Bi Laban – sama libańska wersja sosu z jogurtu i ogórka nosi nieco krótszą nazwę Khyar Bi Laban (sherbet znaczy zupa), a przygotowuje się ją analogicznie do tureckiego cacika.
Zupa jogurtowa to szczególnie dobry posiłek na okres upałów – przepis poniżej.
Składniki:
– duży ogórek, obrany, pokrojony wzdłuż na cztery i posiekany
– 600 ml jogurtu
– 300 ml wody
– 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
– garść liści mięty, drobno posiekanych
– kostki lodu
Przygotowanie:
- Ogórka posolić i odstawić na kwadrans.
- W dużej misce jogurt połączyć z czosnkiem i miętą. Dolać wody i całość wymieszać.
- Ogórek odsączyć i również dodać do miski z ogórkiem.
- Całość doprawić solą, wymieszać przykryć i na 1 – 2 odstawić do lodówki.
- Zupę rozlać do misek i do każdej włożyć kilka kostek lodu.
(Poniżej turecką wersję zupy jogurtowej z ogórkiem przygotowuje Andrew Zimmern)