Shorba al-Adas to bardzo prosta zupa, na bliskim wschodzie znana od bardzo, bardzo dawna. Wspomina o niej już stary testament – syn Izaaka, Ezaw zmęczony po całodziennej pracy, właśnie za miskę zupy z soczewicy oddał swoje prawo pierworodnego podstępnemu Jakubowi. Wiek przysporzył jej także bardzo wiele wersji: w niektórych soczewicę mieli się na puree, stosuje się różne zestawy przypraw takich jak kmin czy mięta, a niekiedy zaciąga się jogurtem aby była bardziej kremowa. Co więcej zupa funkcjonuje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.
Składniki:
– 450 gr czerwonej soczewicy
– 2 litry bulionu drobiowego
– dwie cebule drobno posiekane
– 2 łyżeczki kminu
– sok z połowy cytryny
– 3 łyżki oliwy
– 150 ml jogurtu
Przygotowanie:
- W dużym rondlu podgrzać oliwę i lekko zrumienić na niej cebulę.
- Dodać kmin i chwilę jeszcze podsmażać. Następnie wsypać soczewicę i całość zalać bulionem.
- Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez godzinę.
- Ciecierzycę zmiksować blenderem i zaprawić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Zupę jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Na koniec zaciągnąć jogurtem.