Ntomatosoupa (Grecka zupa pomidorowa)


Ntomatosoupa (gr. Ντοματόσουπα), to grecka zupa pomidorowa, która przez wieki była podstawowym jedzeniem tutejszych mnichów – w ich monotonnej diecie zapewniała zarówno węglowodany jak i witaminy. Dziś jest bardzo popularna w całym kraju gdzie po prostu podaje się ją z jogurtem, ale w każdym region przygotowuje się nieco inaczej. I tak np. w Atenach oraz Attyce dodaje się do niej makaron Kritharaki albo Bulgur.

Składniki:

– 3 kg pomidorów (najlepiej pelati), mogą być z puszki
– 150 gr makaronu Kritharaki
– 2 cebule drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 3 gałązki bazylii (liście oddzielić od łodyg)
– łyżeczka cukru
– 100 ml jogurtu greckiego
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Pomidory pokroić w ćwiartki i oddzielić miąższ (część przy skórce) od gniazd (część z pestkami).
    • Miąższ pomidorów zmiksować, a gniazda razem z łodygami bazylii umieścić w bawełnianym worku (ew.zawiniątku)
    • W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Posolić i popieprzyć, dodać zmiksowane pomidory, cukier oraz litr wody. Całość gotować około trzech kwadransów bez przykrycia.
    • W rondlu zagotować litr wody. Dodać worek z gniazdami pomidorów i gotować pół godziny.
    • Zupę połączyć z wodą w której gotowały się gniazda pomidorów. Dodać makaron i gotować jeszcze kwadrans.
    • Liście bazylii posiekać i połączyć z jogurtem. Przy podaniu zupy sos ten rozdzielić w talerzach.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w greckiej wersji językowej.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.