Maneštra (Chorwacka zupa warzywna)

Maneštra to zupa wywodząca się z chorwackiej Istrii, a jednocześnie silnie powiązana z zupami warzywnymi typu minestra, serwowanymi w sąsiednich Włoszech (do 1947 roku Istria była zresztą częścią Włoch). Tradycyjnie jest przygotowywana na wiosnę. Podstawą zawsze były ziemniaki i fasola, a uzupełnieniem jedno z warzyw sezonowych – kukurydzy, cieciorka, fenkuł lub kapusta. W prostej wersji to potrawa wegetariańska. Czasami dodaje się do niej mięso co automatycznie awansuje Maneštre na danie główne. Tradycyjnie za wkładkę służyła szynka czyli Pršut, a w najbardziej wykwintnej wersji słynny miejscowy Istarski Pršut. To właśnie na nim gotuje się bulion, aby na końcu szynkę pokroić w plastry i serwować w zupie (tak jak na filmie).
Istotą tej zupy jest jej długie gotowanie. Minimum dwie godziny, choć tradycyjnie robiło się to od rana, aż do pory obiadowej.

Składniki:

– 0,5 kg ziemniaków
– 250 gr fasoli typu Borlotti (moczonej w wodzi przez noc)
– 400 gr kukurydzy lub 150 gr ciecierzycy lub 0,5 kg młodej kapusty lub 2-3 fenkuły (ew. mieszanina tych składników)
– 100 gr surowego boczku pokrojonego w drobną kostkę
– 2 łodygi selera naciowego
– 4 ząbki posiekanego czosnku
– 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
– 3 liście laurowe

Przygotowanie:

    • Ziemniaki, fasolę i warzywo sezonowe umieścić w garnku i zalać wodą (ok 2 l.). Posolić i dodać liść laurowy. Zagotować
    • Boczek usmażyć na patelni, aż wytopi się sporo tłuszczu a mięso zrumieni się. Dodać czosnek. Smażyć jeszcze pół minuty. Dodać pietruszkę i zdjąć z ognia
    • Gdy warzywa zaczną się gotować, dodać do nich boczek z czosnkiem i pietruszką.
    • Wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny (optymalnie pięć)
    • Zupę można ugotować również bez boczku – tradycyjnie taka drobna wkładka mięsna używana była raczej przy specjalnych okazjach. Wówczas można dodać 2 – 3 łyżki oliwy.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.