Pytt i Panna / Pyttipanna / Pyttipannu / Hänt i Veckan (Zapiekanka mięsno-ziemniaczana)


Bezładna mieszanina ziemniaków smażonych z mięsem występuje w kuchniach wielu krajów – np. w Wielkiej Brytanii jest Bubble and Squeek, w Belgi Touffaye, a w Lotaryngii La Potee Lorraine. Również w kuchni Nordyckiej funkcjonuje taka potrawa: w Danii nazywa się Biksemad, a w Szwecji, Norwegii oraz Finlandii Pyttipanna(e/u) (są do siebie bardzo podobne). Dosłowne tłumaczenie tej nazwy to małe kawałki w garnku. Bardziej adekwatna jest jednak inna szwedzka nazwa, Hänt i Veckan która znaczy tyle co przegląd tygodnia. Zazwyczaj do Pyttipanna trafiają bowiem resztki obiadowe z poprzednich dni.

Składniki:

– 300 gr gotowanego, smażonego lub pieczonego mięsa – pokrojonego w kostkę
– 2 plastry wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
– 2 wędzone kiełbaski pokrojone w kostkę
– 1 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– 2 cebule pokrojone w kostkę
– 3 marchwie pokrojone w kostkę
– łyżeczka siekanego tymianku
– 4 jajka
– łyżka masła

Przygotowanie:

    • W dużym rondlu podsmażyć kilka minut boczek.
    • Dodać kiełbasę oraz mięso i je zrumienić.
    • Do garnka dodać ziemniaki, cebulę oraz marchew. Doprawić tymiankiem, sola oraz pieprzem. Dalej dusić na małym ogniu około pół godziny, aż warzywa będą miękkie (aby było szybciej ziemniaki i marchew wcześniej można nieco podgotować).
    • Na maśle usmażyć jajka sadzone.
    • Masę mięsno-ziemniaczaną rozdzielić na cztery porcje. Na każdej ułożyć jajko sadzone.

 
(Poniżej przepis na Pytt i Panna w wykonaniu Jamiego Oliviera)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.