Zuppa di Cozze a Vongole (Małże w sosie)


Omułki oraz Vongole czyli małże Wenus to najbardziej popularne małże we Włoszech. Szczególnie dużo łowi się ich w Adriatyku, także w okolicach Wenecji. Tutaj są bazą popularnego dania Zuppa di Cozze a Vongole, podobnego do belgijskiego Moules Frites czy też francuskiego Moules Marinieres. Przepis nie jest zresztą kanoniczny – poza czosnkiem często dodaje się np. szafran (sos można też zaostrzyć chili). Nie jest też obowiązkowe używanie obydwu rodzajów małży (tak jak w przepisie na filmie).

Składniki:

– pół kg omułków
– pół kg małży Wenus
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 4 łyżki oliwy
– szklanka białego wina
– 3 łyżki posiekanej pietruszki


Przygotowanie:

    • Kilka godzin przed gotowaniem zupy oliwą zalać czosnek, aby dobrze przeszła jego aromatem.
    • W rondlu rozgrzać oliwę z czosnkiem i po kilkunastu sekundach dodać zdrowe i wyczyszczone małże.
    • Smażyć 1 – 2 minuty i zalać winem. Dodać pietruszkę, przykryć i dusić na małym ogniu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte są martwe, więc należy je wyrzucić)
    • Zalać litrem wody bądź bulionu rybnego, zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.
    • Przed nałożeniem w talerzach powinno umieścić się grzanki.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych