W Bassano (rejon Veneto), skąd pochodzą najsłynniejsze włoskie białe szparagi, co roku podczas obchodów święta tej podziemnej rośliny kucharze prześcigają się w wymyślaniu przepisów i sposobu ich serwowania. Na co dzień, podobnie jak w wielu innych krajach jada się je po prostu gotowane. W przeciwieństwie do Francji oraz Niemiec, a nawet pobliskiej Lombardii, gdzie do szparagów podaje się sos holenderski lub masło, tutejszy sos bazuje na Sardelach.
Składniki:
– 1,5 kg niezbyt przerośniętych, obranych białych szparagów
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 filety z Sardeli (ew. 4 fileciki anchois z sardynek)
– łyżeczka kaparów
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Szparagi ugotować w osolonej wodzie. Po 10 – 20 minutach odsączyć je i odstawić aby nieco przestygły.
- Z jajek wyjąć żółtka i utrzeć je na gładki sos z sokiem z cytryny oraz oliwą.
- Białka oraz sardele i kapary drobno posiekać. Wymieszać z sosem. Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.
- Powstałym sosem polać szparagi.
/Fot: H. Alexander Talbot//