Chilindrón (Paprykarz z kurczakiem/jagnięciną)


Chilindrón to tradycyjna dla hiszpańskiej kuchni technika duszenia dań w sosie na bazie czerwonej papryki, a także nazwa powstałej w ten sposób potrawy, szczególnie popularnej w Aragonii, NawarrzeLa Rioja. Dziś najczęściej spotkać można Pollo Chilindrón, wywodzącą się z Aragonii potrawę na bazie kurczaka, na którą trafić można w wielu restauracjach Saragossy. Jest czymś w rodzaju węgierskiego paprykarza. Drób nie ma przy tym wyłączności na ten przepis – istnieje także m.in. jagnięce Cordero al Chilindrón w którym główną rolę poza mięsem odgrywa suszona papryka Choricero (przepis na filmie poniżej). Wielkim jego amatorem był ponoć Ernest Hemingway.
Potrawa ta popularna jest także w Baskonii, gdzie nazywa się Txilidron. Ma tu jednak poważną konkurencję w postaci Piperady. Podobnie jak sam Chilindrón to rodzaj sosu na bazie papryki o dość uniwersalnym zastosowaniu.
Hiszpanie Chilindrón często podjadają w temperaturze pokojowej jako zakąskę do wina. Dlatego przygotowują je z wyprzedzeniem, np. dzień wcześniej, a mięso kroją na kawałki „na kęs”.

Przepis na Chilindrón z kurczakiem i jagnięciną jest bardzo podobny, różni się głównie długością duszenia mięsa.

Składniki:

– mięso kurczaka, podzielone na niezbyt duże kawałki (może być wyfiletowane) lub 1 kg jagnięciny najlepiej łopatka lub udziec, pokrojone na kawałki
– 3 czerwone papryki (najlepiej Ramiro), pokrojone w krótkie paski
– 50 gr szynki Serrano, ew. wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
cebula, posiekana w półtalarki
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– puszka pomidorów
– 1 – 2 łyżki suszonej papryka, najlepiej Choricero
– 2 liście laurowe
– 2 goździki
– pół laski cynamonu (ew. duża szczypta mielonego cynamonu)
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na rumiano obsmażyć na niej kurczaka/jagnięcinę.
    • Mięso zdjąć z patelni i odstawić.
    • Na tę samą gorącą oliwę dodać boczek, cebulę oraz czosnek.
    • Smażyć ok. 2 – 3 minut, po czym dodać paprykę. Smażyć jeszcze 5 minut.
    • Dodać pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość doprawić solą i pieprzem.
    • Gdy sos zacznie się gotować dodać mięso.
    • Na małym ogniu całość dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – ok. dwóch, trzech kwadransów w przypadku kurczaka i  ponad godziny dla jagnięciny.

Chilindrón zazwyczaj podaje się z pieczywem.

Na filmie przepis na Cordero al Chilindrón

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych