day : 01/08/2013 28 w tej kategorii

Pestki dyni / Pepitas

Pestki dyni tak jak i samo warzywo do gastronomii wprowadzili środkowoamerykańscy Indianie – nasiona znaleziono w grobowcach datowanych 8 tys. lat p.n.e. Do dziś w świecie znane są zresztą pod nazwą Pepitas, hiszpańską ale używaną właśnie w Meksyku. Tutaj po uprażeniu i oprószeniu solą stanowią klasyczną zakąskę. Trafiają także do dań i sosów, takich jak np. Mole, ale także są marynowane. W środkowej Europie (przede wszystkim w Austrii), szczególnie popularny jest olej tłoczony z pestek dyni. ...

Membrillo / Dulce de Membrillo

Membrillo to pasta pigwowa powstająca w wyniku długiego gotowania owoców pigwy z cukrem. To sięgający jeszcze średniowiecza pomysł wywodzący się z półwyspu Iberyjskiego. Doskonale komponuje się z ostrymi serami dojrzewającymi. Może też być rozpuszczana w słodkich winach. Poza tym Membrillo łączy się z miękkimi serami, doprawiając szafranem oraz miodem.

Woda Różana

Woda Różana to produkt uboczny powstający przy produkcji Olejku Różanego. Jest destylowana z płatków róży, a znana była już w starożytności – jako pierwsi do słodyczy dodawali ją już Persowie (m.in. do baklavy). Długi czas także marcepan był nią nasączany. Do dziś stanowi zresztą istotny dodatek do kuchni bliskowschodniej oraz arabskiej. Najlepszego gatunku są wody destylowane dwu- i trzykrotnie. Najpopularniejsze wywodzą się z Turcji.

Skhug / Zhug

Skhug to ostry, arabski sos paprykowy. Wywodzi się z Jemenu, a nad Morze Śródziemne został przywieziony przez tutejszych Żydów. Poza chili do sosu dodaje się m.in. czosnek oraz kolendrę. Tradycyjnie składniki uciera się w lokalnej formie moździerza. W zależności od koloru użytej papryki jest zielony Skhug Yarok oraz czerwony Skhug Adom. Istnieje też Skhug Chum gdzie poza papryką dodaje się pomidory.

Harissa / Harisa

Harissa czy nawet bardziej prawidłowo Harîsa to wywodząca się z Tunezji ostra pasta paprykowa. Jej nazwę z arabskiego tłumaczy się jako rozbić na części, a chodzi tu sposób przygotowania, czyli rozgniecenie składników w moździerzu. W najprostszej wersji są to zmiażdżone, posolone papryczki i zalane oliwą. Poza samym chili o różnym stopniu ostrości (stosowane są do niej m.in. papryczki Piri-Piri, a także sproszkowana papryka) zaprawiana jest ziołami i przyprawami, takimi jak czosnek, kolendra, cytryna czy kmin. Chociaż skład i kombinacja smakowa nie została precyzyjnie ustalona. Dziś Harrisa to już zresztą nie tylko Tunezja – karierę zrobiła praktycznie w całej Afryce Północnej (od Maroka do Libii), a także w Europie. Zazwyczaj stosuje się ją jako dodatek do kuskusów oraz wszelkich sosów, ale także jako przyprawa stołowa. Najczęściej kupić ją można w tubce. Nie sprawia jednak wielkich trudności przygotowanie jej w domu. ...

Louisiana Hot Sauce

Louisiana Hot Sauce przypomina nieco sos Tabasco. Nie jest to jednak bynajmniej jego imitacja. Firma Bruce Foods produkuje go już od 1928 roku, kiedy Tabasco nie wyznaczało jeszcze światowego kanonu dla sosów chili. Nie mniej oba produkty mają z sobą ważną wspólną cech – wywodzą się z Louisiany, gdzie kultywowana przez Cajunów tradycja robienia takich specyfików jest bardzo długa. Oba mają więc tę samą genezę. Co więcej Louisiana Hot Sauce z dopiskiem Original miała ...

Tabasco (sos)

W 1840 roku 25 letni Edmund McIlhenny wyruszył z Maryland do Louisniany, do Nowego Orleanu, aby tam rozwinąć swoje umiejętności bankierskie. Interes szedł świetnie – McIlhenny dorobił się własnego – ale sielankę przerwała Wojna Secesyjna, która pogrzebała jego biznes. Mimo 50-tki na karku zdecydował się przebranżowić – zajął się farmą na której uprawiał m.in. sprowadzoną z Meksyku paprykę Tabasco. W latach 1866 – 1868 zaczął więc eksperymentować z ostrymi ...

Tamazula / Valentina

Tamazula to sos typu chili wprowadzony na rynek na początku lat 70-tych przez meksykańską firmę Salsa Tamazula. Od tego czasu przetwórnia z Guadalajary poza nim dorobiła się już drugiego brandu Valentina. Dziś szczególną popularnością na rodzimym rynku szczyci się ten drugi. Jest on nie tylko ostry, ale też lekko kwaskowaty.

Búfalo

Búfalo to marka sosów produkowanych od 1933 roku przez meksykańską Herdez Group. Robiona jest w kilku wariantach: m.in. z chili Chipotle oraz Jalapeno. Herdez Group nie nastawia się jednak na samą ostrość, ale przede wszystkim na smak oraz konsystencję – Búfalo nie jest tak rzadkie jak np. Tabasco. Linia sosów z wyższej półki oznaczona jest brandem Tampico.

Cholula Hot Sauce

Cholula Hot Sauce to wytwarzany w meksykańskim stanie Jalisco sos chili. Nazwę swoją wziął od miasta Cholula, w stanie Puebla, najstarszego wciąż zamieszkanego miasta w Ameryce (ok. 2.500 lat), którego nazwa w języku Nahuatl znaczy miejsce wycofania. Cholula Hot Sauce dość szybko, bo już pod koniec lat 80-tych, wyszła poza Meksyk, do USA. Dziś ma kilka rodzajów sosów – m.in. z czosnkiem, limonką a także Chipotle – ale najważniejszy pozostaje Cholula Hot Sauce Original. ...