Alcapurrias to rodzaj karaibskich, smażonych pasztecików nadziewanych zazwyczaj mięsem. Są jedną z najpopularniejszych przekąsek ulicznych Portoryko, sprzedawanych w kioskach przy drogach, szczególnie w nadmorskich miejscowościach. Są bardzo podobne to również popularnych tu (oraz na Dominikanie) Pasteles. W obu przypadkach bazą ciasta są tarte plantany lub zielone banany oraz warzywa korzeniowe takie jak maniok (zwany tu Yuką albo Malangą) oraz taro (ciasto barwione jest olejem z czerwonego achiote). Dla ułatwienia sprawy dziś nie trzeba już sięgać po świeże warzywa i owoce, ale kupuje się starte i zamrożone. W sklepach dostępne są nawet specjalnie przygotowane mieszanki Masa para Pasteles y Alcapurrias, wykorzystywane do przygotowania obu przekąsek. Jeśli chodzi o farsz to zazwyczaj wykorzystuje się proste i powszechnie znane przepis na Guisado czy Picadillo (jak na filmie powyżej). Podobnie zresztą jak w Pasteles, które różnią się przede wszystkim sposobem tzw. obróbki termicznej – podczas gdy Alcapurrias są smażone w oleju to Pasteles gotuje się. Z tego względu blisko im do podobnych w sposobie przygotowania meksykańskich Tamales,