Przyrządzanie fasoli w butelce, bo tak należy tłumaczyć nazwę Fagioli al Fiasco może wydawać się dość ekscentrycznym pomysłem. Nie mniej jest to najbardziej tradycyjny sposób na jej gotowanie, jaki od wieków stosują toskańscy chłopi, zwani przez pozostałych Włochów „fasolojadami” – uprawia się tu wiele również bardzo rzadkich odmian fasoli takich jak np. Zolfino. Tradycyjnie butelkę z fasolą i pozostałymi składnikami umieszczali na całą noc w żarze z pieca i na rano mieli już gotowe danie.
Składniki:
– 350 gr fasoli cannellini
– 6 liści szałwii posiekanych
– 2 ząbki czosnku posiekane
– pół szklanki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do około 100 st. C.
- Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem i umieścić w szklanej dwulitrowej butelce. Całość zalać dwoma szklankami wody (jeśli nie ma butelki dwulitrowej można użyć dwóch litrowych butelek po mleku, albo w jednej przygotować połowę porcji fasoli).
- Wylot butelki zatkać watą ale niezbyt szczelnie, aby woda mogła odparowywać.
- Butelkę wstawić do wysokiego garnka wypełnionego wodą.
- Całość wstawić do piekarnika na kilka godzin, aż cała oliwa oraz woda zostanie wchłonięta przez fasolę.
- Podając fasolę obficie polać nią oliwą, tak aby w niej praktycznie pływała.